De belangrijkste factor voor een gezond leven is een gezonde levenswijze. Als een mens afwijkt van een gezonde levenswijze, zullen zich al snel ziektes kunnen ontwikkelen.
1. Eten en drinken
Enkele fundamentele richtlijnen die bij gezonde voeding in acht moeten worden genomen zijn:
Melk
Vrijwel iedereen van ons is opgegroeid met 'melk de witte motor' of 'melk is goed voor elk' en mogelijk andere kreten, die ons ervan moesten overtuigen dat melk goed is voor je gezondheid.
In melk bevind zich een bestanddeel dat lactose (melksuiker) heet. Om dit melksuiker af te breken produceert ons lichaam het enzym lactase. Dit is zeer geschikt om onze moedermelk af te breken, maar minder geschikt voor koemelk.
Ons lichaam moet zien, dat het deze halfverteerde melksuikers kwijtraakt. Het lichaam probeert dat via de galwegen, de alvleeskliergang en de urineleiders. Helaas slaan sommige mensen ook een deel op in het lichaam. Dit kan tot klachten leiden.
Water
Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Vocht is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Door transpiratie, ademhaling en urine verliezen wij vocht. Het is belangrijk om dit vocht over de hele dag aan te vullen (vaak is hoofdpijn aan het einde van de dag een symptoom van vochttekort). Drink minimaal 1,5 liter en doe dit in de vorm van water of eventueel kruidenthee. Drink bij voorkeur warm water en drink niet tijdens de maaltijden. Wees matig met koffie, (gewone) thee en alcoholische dranken, omdat deze de nieren aanzetten tot vochtuitscheiding, hetgeen tot uitdroging kan leiden.
Geraffineerde suiker
Het is bekend dat suiker een dief van vitaminen en mineralen is en medeverantwoordelijk voor cariës en allerlei andere ziekteverschijnselen. Daarom moet men er zo weinig mogelijk van gebruiken. Beperk het gebruik van suiker en snoepgoed. Het belangrijkste probleem voor het hele lichaam is de frequentie van de suikerconsumptie - bijna alles bevat suiker!
De permanente consumptie van zoetigheden leidt echter al na korte tijd tot een verandering in de darmflora. Geraffineerde suiker is dan ook één van de hoofdoorzaken van een verkeerde bacteriesamenstelling in de darmen en van darmschimmelziekten.
Dierlijke eiwitten
Vooral varkensvlees past niet bij een gezonde levenswijze. Varkensvlees is moeilijk verteerbaar voor de mens en is een grote lymfebelaster. De lymfebelastingen na het consumeren van varkensvlees werken nog vier weken door!
Kant-en-klaar produkten
Beperk het gebruik van (gedeeltelijk) voorbewerkte en/of kant-en-klaar producten. Hieraan zijn vaak conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dit zijn lichaamsvreemde stoffen en ons spijsverteringssysteem heeft moeite met het verwerken/ontgiften van deze stoffen. Let speciaal op smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat) en op de zoetstof aspartaam (zoetjes, light frisdrank en kauwgom). Aspartaam is een stof waar we allergisch op kunnen reageren. De zoetjes met natriumverbindingen kunnen verkalkingen geven, die zeer pijnlijk zijn.
2. Slapen
Slapen is de herstelfase van het lichaam. De meeste lichaamsfuncties zijn dan minder actief terwijl er een paar op volle toeren draaien, bijvoorbeeld de lever die 's nachts het lichaam ontgift.
Gezonde slaap is een voorwaarde voor het algeheel herstel van het lichaam.
3. Lichaamsbeweging
Leven is beweging, beweging is leven!
Gebrek aan beweging maakt dat lichaamsfuncties verslappen en leidt tot verzwakking van organen en vermindering van prestatievermogen evenals vermindering van het algehele welzijn.
Beweging daarentegen activeert, maakt lichaamsstoffen aan en voorkomt afbraak- en verouderingsprocessen. Beweging is goed voor de versterking van het hart. De bloedvaten verwijden, de stofwisseling verloopt soepeler en bloedvolume en lymfvloed nemen toe.
Een lichaam dat gezond wil blijven, moet in beweging blijven en dat geldt ook voor een lichaam dat wil worden genezen.
Ga minimaal één maal per dag twintig minuten wandelen.
Vergoeding door de zorgverzekeraar
Ik ben aangesloten bij de VBAG en de RBCZ, waardoor de consulten (gedeeltelijk) worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars, als u aanvullend verzekerd bent.